Pressemelding: Søskenpar arrangerte støttekonsert og fikk inn 150.000 kroner til flyktninger i Syria


Parkteateret på Grunerløkka stilte opp gratis, og de ansatte jobbet frivillig for Støttekonsert for Syria. Arrangementet var utsolgt før konserten begynte.

Denne uka gikk Støttekonsert for Syria av stabelen ved Parkteateret på Grunerløkka. Konserten var stapp full og samlet kjente artister, som Samsaya, Chinook, Klovner i Kamp-Aslak, Marianne fra Surferosa og Philip Emilio. Programleder Hasse Hope og stuntreporter Magnus Devold stod som konferansierer.

Initiativtakerne Aliaa Noelle Hamza (24) og Firas Hamza (30) samlet på eget initiativ inn 155.545 kroner. Men ifølge Aliaa kunne ikke konserten vært arrangert uten hjelp fra vennene.

– Her er det venners venner som har stilt opp. Kjendiser og artister har vist engasjement og stilt opp frivillig, sier hun.

Donasjoner i hundretusenkroners-klassen

Pengene går uavkortet til Leger uten grenser og deres flyktningarbeid i Syria-området. Der vil pengene nå flyktningene i form av medisinsk hjelp, helsepersonell og en bedring av flyktningenes hverdag i teltleirene. Søskenparet har selv jobbet med humanitært arbeid i Hellas.

Før konferansierene hadde rukket å entre scenen, hadde søskenparet samlet inn 100.000 kroner i form av donasjoner, billettsalg og kunstauksjonen som foregikk parallelt med konserten inne i lokalet.

Aurora Malm Utvåg fra innsamlingsavdelingen til Leger uten grenser oppdaterte publikum fortløpende og kunne fortelle at innen klokken var 22 hadde de fått inn 42.700 kroner i form av donasjoner via Vipps alene.

Firas la listen høyt og fortalte at han regnet med å samle inn over 200.000 når kvelden var over. Han var ikke langt unna – da inntektene var gjennomgått landet de på 155.545.

En stolt mamma

Søskenparet har vokst opp med flyktningengasjementet gjennom hele barndommen. Da mammaen Hiam Al-Chirout kom til Norge i 1992, kontaktet hun media og begynte å jobbe for å sette flyktningproblematikken på den politiske agendaen.

Moren har viet store deler av livet til å kjempe for flyktninger, både i Norge og andre deler i verden. De unge norsk-syriske arrangørene har fulgt i sin mors fotspor.

Den stolte mammaen driver enda aktivt flyktnings- og integreringsarbeid og var både rørt og takknemlig over barnas engasjement.

– Jeg vil ikke ta oppmerksomheten til barna mine, ler hun.

Hiam forteller om organisasjonen Savelife, som blant annet driver en barne- og ungdomsskole for flyktningbarn i Tyrkia.

– Prosjektet lener seg ene og alene på donasjoner, sier hun.

Vil utfordre fordommer i Norge

Søskenparet ønsker parallelt med innsamlingen å utfordre fordommer mot flyktninger og tok et oppgjør med negative holdninger ved å vise en film før selve konserten startet.

Filmen skildrer de vonde, men også gledelige sidene i leirene – samhold og kjærlighet.

Britt Clavier, fra Leger uten grenser, fortalte mellom innslagene om det sterke samholdet mellom mennesker på flukt i Tyrkia. Og om smilet de har rundt munnen, som er vanskelig å forstå hvor kommer fra.

Likheter i forskjellene

Ideen til støttekonserten sprang ut av en hendelse i april i fjor, da det stormet rundt en irakisk student som ble kastet av et innenlandsfly i USA. Studenten ble anmeldt av en medpassasjer som hadde hørt han avslutte en telefonsamtale med «inshallah», hvis Gud vil.

Flyktningnettverket Dråpen i Havet var til stede på konserten. Det var også The Human Aspect, som samler inn opplevelser i et «erfaringsbibliotek», hvor likhetene mellom oss som individer avdekkes uansett bakgrunn og hudfarge.

Om du ønsker å støtte Leger uten Grensers arbeid i Syria, Vipps: 93456, konto: 5005.06.36728 (merkes ”For Syria”). Eller sms: ”SYRIA 150” eller ”SYRIA 250” for å gi henholdsvis 150,- og 250,-kr til Leger Uten Grensers arbeid.

Denne artikkelen ble publisert på Vårt Oslo sin hjemmeside 13.05.17. Du kan lese saken hos Vårt Oslo her.