BAKGRUNN


En student ved UC Berkeley i USA opplevde å bli kastet ut av flyet i Los Angeles for å ha pratet arabisk på telefon.

“On 6 April, Khairuldeen Makhzoomi, an Iraqi refugee and UC Berkeley student, was on a Southwest Airlines flight at Los Angeles international airport talking to his uncle on the phone. He was removed, interrogated and searched by the FBI as a result. Then he was forced to find another flight. Why? Because another passenger heard him speak Arabic. “Inshallah,” which means “God willing,” an expression used by all native speakers of Arabic irrespective of religious affiliation, seems to have been the trigger”.

– TheGuardian.com
 

MIN HISTORIE OG BAKGRUNN FOR PROSJEKTET

Mitt navn er Aliaa Noelle Hamza, og jeg er født og oppvokst i Larvik med tre søsken. Jeg er en 29 år gammel kreativ sjel, og jobber som innholdsprodusent og SEO-spesialist i design- og kommunikasjonsbyrået, Design Container. Som en rastløs person med flere baller i lufta, trives jeg med hjerteprosjekter som står i tråd med mine verdier og min identitet. 

Som en norsk jente, født av en Syrisk mor og Irakisk far som begge flyktet fra den politiske situasjonen og borgerkrigen på 80-tallet, har jeg som mange andre opplevd å vokse opp i klem mellom to vidt forskjellige og ulike kulturer. Men dette har formet meg til den personen jeg er i dag, og jeg har aldri vært mer stolt av bakgrunnen min. Min bakgrunn, min mor og familiesituasjonen de siste 10 årene siden borgerkrigen brøt ut i Syria, har vært den største inspirasjonskilden til dette prosjektet. 

Alle mennesker har fordommer - og vi har lett for å bedømme eller dømme folk uten å egentlig kjenne til deres historie. Noen har bestemt seg for å forsone disse fordommene, mens andre ønsker å bruke sin stemme for å vise forståelse og øke kunnskapen tilknyttet et sensitivt tema. Jeg har personlig vært vitne til at mennesker med liknende bakgrunn har blitt hetset på basert på forutinntatte fordommer grunnet deres Midtøsten-etnisitet. På bakgrunn av dette, ønsker jeg å kjempe for å øke forståelsen rundt stereotypier og jobbe for et samfunn som ser mangfold som en ressurs - og redusere fordommer og fremmedfrykt knyttet til flyktningsituasjonen og alle flerkulturelle minoriteter samt innvandrere. Jeg er stolt over å være en norsk syrisk-iraker, og jeg vil på denne måten fortsette å spre kjærlighet og inspirere folk med mine egne og andre folks historier.

Jeg ønsker å dele et viktig budskap pakket inn i gode historier og fortrolighet, og vise at islam ikke er forbundet med terror. At flyktninger ikke er lykkejegere. At utallige barn ikke lar seg stoppe, men lever i håp om en lysere og bedre fremtid. Prosjektet vil bidra til forebygging av forutinntatte fordommer ovenfor det arabiske og muslimske samfunnet, det arabiske språket og nyankomne flyktninger. Hvert eneste ord har et meningsfylt budskap og betydning. Jeg ønsker å bli hørt når det kommer til kunnskap og erfaringer rundt det å være en ung dame med en kultur i ryggen og en annen rett foran nesa.